Keď sme bicyklovali srdcom…

Evanjelická spojená škola venovala tohtoročný sociálny projekt Detskému domovu v Necpaloch. Jednalo sa o pomoc deťom, či už materiálnu, finančnú alebo praktickú, ako napríklad doučovanie angličtiny.

Celý nápad cyklo-jazdy vznikol tak, že sme na škole mali lotériu pre žiakov a učitelia mohli venovať cenu. Spolu s manželkou sme venovali cyklo-výlet spojený s opekačkou. Veľa detí malo záujem vyhrať túto cenu a tak mi bolo ľúto, či by sa to nedalo spraviť tak, aby mohli ísť viacerí žiaci. To už nemalo ďaleko k myšlienke spojiť prijemné s užitočným a vybrať sa priamo za deťmi do Necpál na bicykloch.

Nie vždy všetko vyjde na prvýkrát. Ani nám sa nepodarilo uskutočniť výlet 7. mája, lebo predpoveď počasia bola nepriaznivá. Ale o týždeň neskôr bolo počasie v nedeľné poobedie prekrásne a optimálne: slnko svietilo a väčšinou fúkalo od chrbta.

Naša etapa do Necpál začala na Memorandovom námestí. Tam sme sa stretli na detských Službách Božích, ktoré boli zhodou okolností venované matkám. Naše deti sú šťastné, poznajú svojich rodičov, ktorí sa o nich starajú. Deti v domove to majú v tomto komplikovanejšie a často pociťujú odmietnutie a nezáujem zo strany rodiny. Celé podujatie bolo venované predovšetkým deťom v domove a nerozmýšľal som, koľko nás z Martina pôjde. Bol som prekvapený, keď potom vyrazil 50 – členný pelotón rodičov a detí, aj najmenších škôlkarov, na 12 kilometrovú pohodovú jazdu.

V areáli detského domova sme zaparkovali bicykle a vytvorili viaceré stanovištia pre spoločné hry: futbal, vybíjanú, prehadzovanú a hry s farebným padákom. Dôležité bolo, aby sme hrali v zmiešaných tímoch, spájali nás spoločné dresy. Je smiešne vidieť 100 kg chlapov ako si obliekajú futbalové tričká veľkosti S alebo tí šťastnejší M. Potrápili sa, ale bolo to pre deti – a tak to má byť. Počas hier a zápasov všetci chápali, že cieľ nie je vyhrať, asi si spolu zahrať a tešiť sa z toho. Asi najkrajšie bolo, keď som videl fotky z opekačky. Tú sme plánovali až na večer po hrách, ale strata kalórií nás prinútila začať už takmer po príchode. Veľmi sa mi páčilo ako sa so špekáčikmi a ostatnými pochutinami podelili všetci aj s deťmi z domova a nikto neriešil, čo je moje a čo tvoje.

Viacerí rodičia i učitelia si túto milú akciu pochvaľovali. Nielen jej zmysluplnosť, ale aj organizáciu a celú atmosféru. A samozrejme pribudla i hrdosť na svojich najmenších, ktorí celú trasu a následné hry zvládli pri horúcich slnečných lúčoch. Priviezli sme so sebou aj tri bicykle, ktoré sme venovali Detskému domovu. Ďalšie bicykle ešte hľadáme a opravujeme, aby sme na konci školského roka mohli vyraziť nielen do Necpál, ale aj ďalej spolu s deťmi a vychovávateľmi z domova. Pôjdeme do Havranova, dáme si kofolu, zahráme sa, zaspievame a radi medzi sebou privítame ďalších cyklistov, ktorí bicyklujú nielen nohami a hlavou, ale aj srdcom. Naším cieľom je urobiť radosť týmto deťom a podľa tejto skúsenosti vieme, že táto radosť je nákazlivá.

Riaditeľ detského domova v Necpaloch  Mgr. Ladislav Adamovič a jeho zhodnotenie doterajšej spolupráce s Evanjelickou spojenou školu v Martine: „Stretnutie s ľuďmi, ktorí majú veľké srdce je prínosom pre každého z nás. Bolo nádherne sledovať reakcie našich detí z Detského domova, ako rýchlo prijali medzi seba Vaše deti, pedagógov a rodičov. Mal som pocit, ako keby boli priatelia roky a nielen chvíľu. Sledovať radosť, spontánnosť a uvoľnenosť počas hier, opekania a rozhovorov ma viedla ku vďake Pánu Bohu. Vďake za Vás, že sú ľudia, ktorí sú ochotní pomôcť, podeliť sa o radosť s tými čo sú v núdzi. V mene Detského domova Necpaly Vám ďakujem nielen za zorganizovanie tejto akcie, ale aj za dar z veľkonočného projektu, vďaka ktorému sme zrekonštruovali ihrisko pre naše deti. Ste vzácni ľudia. ĎAKUJEM. Už teraz sa tešíme na ďalšiu skvelú spoluprácu.“

Mgr.Ľuboš Froľo
učiteľ ESŠ a koordinátor akcie

REAKCIE RODIČOV:
Akcia bicykluješ srdcom sa nám veľmi páčila, atmosféra bola výborná. Vždy sa potešíme, keď sa môžme zúčastniť tak skvelých akcií, kde možeme potešiť aj iných v kruhu tak skvelých ľudí. Radi športujeme a zapájame do toho naše deti. Ďakujeme všetkým za krásne prežité skvelé chvíle. Huťkovci